De 10 vastgoedtrends eind 2023 – 2024
De 10 vastgoedtrends eind 2023 – 2024
De stijgende vastgoedprijzen en rentetarieven zorgen voor wijzigingen in de Belgische vastgoedmarkt. Wat kunnen we in 2024 en de volgende jaren verwachten?
De vastgoedmarkt in België heeft de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen doorgemaakt. Het kopen van een eigen woning is steeds moeilijker geworden door stijgende vastgoedprijzen en rentetarieven. Daarnaast spelen ook andere trends een rol bij het kopen en verkopen van huizen in 2024 en de komende jaren.
Tot en met 2022 was er sprake van een zeer competitieve vastgoedmarkt, waarbij huizen snel werden verkocht en kopers vaak overboden moesten worden om succesvol te zijn. Maar sindsdien hebben verschillende factoren, zoals de oorlog in Oekraïne, conflicten in Israël en Palestina, stijgende rentetarieven en hogere energie- en bouwmateriaalprijzen, de vastgoedmarkt drastisch veranderd. Daar bovenop komen nog extra regels vanuit de overheid.
Hier zijn de 10 belangrijkste trends die bepalend zullen zijn voor de vastgoedmarkt in 2024:
1) Minder transacties: Het aantal verkochte huizen, appartementen en hypothecaire leningen zal naar verwachting dalen ten opzichte van 2022. Makelaars moeten nu gemiddeld 10 tot 20 bezichtigingen organiseren voordat er een verkoop plaatsvindt.
2) Stijgende rentetarieven: Lenen voor een woning is duurder geworden door hogere rentetarieven. Dit heeft geleid tot hogere maandelijkse betalingen en totale rentelasten.
3) Drie verschillende sub-markten: De vastgoedmarkt is nu opgedeeld in drie sub-markten, waarbij de onderhandelingspositie van kopers verschilt. Energieverslindende en te renoveren woningen worden beschouwd als een kopersmarkt, terwijl woningen met goede staat en locatie nog steeds een verkopersmarkt vormen.
4) Belang van energielabels: Kopers zijn steeds meer bereid om meer te betalen voor energiezuinige woningen met een gunstig energieprestatiecertificaat (EPC-label). Dit geldt vooral voor woningen met een A-label.
5) Moeizame verkoop van energieverslindende woningen: Vanwege strengere regelgeving moeten veel woningen binnen vijf jaar gerenoveerd worden om aan de eisen te voldoen. Dit heeft geleid tot een overaanbod van dergelijke woningen, wat resulteert in prijsdalingen.
6) Invloed van asbestattest: Het verplichte asbestattest bij de verkoop van oudere huizen zorgt ervoor dat huizen met renovatieverplichting en een belastend asbestattest moeilijk verkoopbaar zijn. Dit heeft invloed op de verkoopprijzen.
7) Terugval in nieuwbouwverkoop: Het aantal transacties in nieuwbouwprojecten is gedaald door onzekerheid over o.a. BTW-tarieven, financieringskosten en hogere bouwmaterialenprijzen.
8) Striktere kredietvoorwaarden: Banken zijn terughoudender geworden bij het verstrekken van hypothecaire leningen, vooral bij niet-energiezuinige woningen. Kopers moeten een groter eigen vermogen hebben om een lening te kunnen krijgen.
9) Terughoudendheid van investeerders: Beleggers zoeken naar alternatieve investeringsmogelijkheden vanwege hogere rentetarieven en verhoogde belastingen op vastgoedtransacties en huurinkomsten.
10) Stabiele vastgoedprijzen: Hoewel er geen enorme prijsdalingen worden verwacht, zullen de waardebepalingen van woningen steeds meer afhangen van het specifieke marktsegment waarin ze zich bevinden. De vastgoedmarkt is nu verdeeld in drie verschillende sub-markten met elk hun eigen dynamiek.
Bron: CIB Vlaanderen